Kimbo Espresso Decaffeinato.
Kimbo
Decaffeinato, to najwyższa jakość kawy bezkofeinowej. Jej pełny bukiet
smakowy oraz aromat zaspokoi najbardziej wymagających. Idealna dla
każdego nawet wieczorem.
Informacje:
Rodzaj kawy: kawa ziarnista
Kompozycja: Arabika, Robusta
Linia profesjonalna
Masa netto: 500g
Cechy:
Stopień palenia: średni
Moc: bez kofeiny
Proces usuwania kofeiny:
Kofeina w kawach Kimbo jest usuwana metodą CO2/dwutlenek węgla/. Metoda
ta jest coraz szerzej stosowana w przemyśle spożywczym do pozyskiwania
wyciągów roślinnych nie zmieniając ich właściwości.
Dzieje
się to dlatego, iż uzyskanie stanu krytycznego dla CO2 jest możliwe w
bardzo niskich temperaturach, bo już od 32°C.
Kawa bezkofeinowa jest uzyskiwana poprzez usuwanie kofeiny z ziarna, gdy
jest jeszcze zielone. Po usunięciu kofeiny ziarno jest poddawane obróbce
wypalenia jak przy tradycyjnej kawie.
Zatem jak wygląda wytrącanie kofeiny z ziarna zielonej kawy.
Do
procesu ekstrakcji kofeiny można przystąpić na trzy różne sposoby: za
pomocą rozpuszczalników organicznych (najczęściej dichlorometanu lub
octanu etylu), wody albo dwutlenku węgla (CO2 w stanie ciekłym lub
nadkrytycznym).
Dwie pierwsze metody eliminują kofeinę, ale także powodują znaczącą
utratę smaku, użycie dwutlenku węgla pozwala zachować właściwości
aromatyczne i smakowe właściwie niezmienionej kawy.
Jak przebiega proces usuwania kofeiny z kawy metodą CO2?
W
pierwszym etapie procesu ziarna są zwilżane parą wodną i/lub wodą aż do
uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności tj. 30–50%.
Takie
ziarna umieszcza się w specjalnym "silosie" (cylindrze) do ekstrakcji
gazu. Gaz w tym urządzeniu jest w stanie „nadkrytycznym” czyli, gdy
temperatura i ciśnienie mają zarówno właściwości gazu, jak i cieczy.
Dzięki
temu gaz, który posiada właściwości rozpuszczające rozprzestrzenia się w
postaci cieczy, co pozwala na ekstrakcję kofeiny w umieszczonych tam
ziarnach kawy.
Kolejno dwutlenek węgla jest oddzielany od alkaloidu
(naturalnie występujący związek zasadowy) za pomocą wody.
Cykl
kończy się, gdy uzyskana kawa bezkofeinowa ulegnie procesowi suszenia.
Poziom
kofeiny w kawach KIMBO nie przekracza 0,10%.