KATEGORIE
Brak kategorii
Wystąpił błąd
Stawka VAT: 23%
Producent: KIMBO
EAN 8002200140076
dostępny
Dodaj do koszyka


Kimbo Espresso Decaffeinato.
Kimbo
Decaffeinato, to najwyższa jakość kawy bezkofeinowej. Jej pełny bukiet
smakowy oraz aromat zaspokoi najbardziej wymagających. Idealna dla
każdego nawet wieczorem.

Informacje:




  • Rodzaj kawy: kawa ziarnista


  • Kompozycja: Arabika, Robusta


  • Linia profesjonalna


  • Masa netto: 500g



Cechy:




  • Stopień palenia: średni


  • Moc: bez kofeiny



Proces usuwania kofeiny:



Kofeina w kawach Kimbo jest usuwana metodą CO2/dwutlenek węgla/. Metoda
ta jest coraz szerzej stosowana w przemyśle spożywczym do pozyskiwania
wyciągów roślinnych nie zmieniając ich właściwości.
Dzieje
się to dlatego, iż uzyskanie stanu krytycznego dla CO2 jest możliwe w
bardzo niskich temperaturach, bo już od 32°C.



Kawa bezkofeinowa jest uzyskiwana poprzez usuwanie kofeiny z ziarna, gdy
jest jeszcze zielone. Po usunięciu kofeiny ziarno jest poddawane obróbce
wypalenia jak przy tradycyjnej kawie.



Zatem jak wygląda wytrącanie kofeiny z ziarna zielonej kawy.
Do
procesu ekstrakcji kofeiny można przystąpić na trzy różne sposoby: za
pomocą rozpuszczalników organicznych (najczęściej dichlorometanu lub
octanu etylu), wody albo dwutlenku węgla (CO2 w stanie ciekłym lub
nadkrytycznym).



Dwie pierwsze metody eliminują kofeinę, ale także powodują znaczącą
utratę smaku, użycie dwutlenku węgla pozwala zachować właściwości
aromatyczne i smakowe właściwie niezmienionej kawy.



Jak przebiega proces usuwania kofeiny z kawy metodą CO2?
W
pierwszym etapie procesu ziarna są zwilżane parą wodną i/lub wodą aż do
uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności tj. 30–50%.
Takie
ziarna umieszcza się w specjalnym "silosie" (cylindrze) do ekstrakcji
gazu. Gaz w tym urządzeniu jest w stanie „nadkrytycznym” czyli, gdy
temperatura i ciśnienie mają zarówno właściwości gazu, jak i cieczy.
Dzięki
temu gaz, który posiada właściwości rozpuszczające rozprzestrzenia się w
postaci cieczy, co pozwala na ekstrakcję kofeiny w umieszczonych tam
ziarnach kawy.
Kolejno dwutlenek węgla jest oddzielany od alkaloidu
(naturalnie występujący związek zasadowy) za pomocą wody.
Cykl
kończy się, gdy uzyskana kawa bezkofeinowa ulegnie procesowi suszenia.
Poziom
kofeiny w kawach KIMBO nie przekracza 0,10%.


Informacje podstawowe
Rodzaj kawy
KAWA ZIARNISTA
Najlepiej spożyć przed
2025-11-12
Gatunek kawy
ARABICA I ROBUSTA
Waga kawy
500G
Waga netto
1
Waga brutto
1.05
  • 8002200140076