Herbata Pu-Erh - liście i szczyty krzewu herbacianego (Camellia sinensis).
Ta nazywana „zabójcą tłuszczu” herbata pochodzi z prowincji Yunnan na południu Chin. Jest znana i ceniona w medycynie chińskiej od czasów dynastii Tang. Wytwarzana jest z najwyższej jakości wiecznie zielonych liści krzewów herbacianych, uszlachetnionych w procesach fermentacji i długotrwałego dojrzewania. Proces leżakowania herbaty, który trwa nawet 3-4 lata, sprawia, że Pu-Erh nabiera swoich wyjątkowych właściwości oraz niepowtarzalnych walorów smakowych, dając ciemnobrunatny napar o ziemistym smaku i charakterystycznym aromacie. Pu-erh najlepiej pić po jedzeniu. Nie należy jej słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej cenne właściwości.
Informacje:
Sposób parzenia: Torebkę herbaty umieścić w filiżance. Zalać wrzątkiem. Parzyć 3-5 minut.